4 nap Lisszabonban

 

Nyáron kezdtem el nézelődni, hogy ősszel pár napra hova menjünk el felmelegedni, az ekkor már esős Angliából. Lisszabon már egy ideje ott volt azon a bizonyos listán, és mikor megláttam a repjegy árát, egyből le is csaptam rá. London-Lutonból (WizzAir) repültünk, két főre oda-vissza 36 font (14.000 forint) volt. Szállásunkat a Hotel Ibis Lisboa Jose Malhoa-ban foglaltuk, ár-érték arányban teljesen megérte, tiszta, egyszerű szobákkal rendelkeznek, kedves, segítőkész a személyzet és bőséges reggelit kínálnak. Arra amire nekünk kellett, hogy nap végén, fáradtan bezuhanjunk az ágyba, tökéletes volt. Szombaton késő este érkeztünk, emiatt úgy döntöttünk, Uberrel megyünk a szállodáig, €7-ért teljesen megérte.

  1. Nap (vasárnap)

Reggeli után egyből nyakunkba vettük a várost, gyalog elmentünk a Praca da Estrela térig, ahol a Basilica da Estrela és egy kis park található. Az én útitervemhez képest ez kicsit kintebb esett a belvárostól, de tudtam, hogy itt van az egyik megállója a híres 28-as villamosnak, amivel be tudunk menni a belvárosba. 3 euroba került a jegy, ami nagyon megéri, főleg ha a végállomásig mész, ami Martim Moniz. Számítani kell rá, hogy rengeteg ember lesz a villamoson, de még így is azt mondom, hogy mindenképp ki kell próbálni.

Amiket ezután láttunk gyalogosan: Castelo de S. Jorge, Lisbon Cathedral, Alfama negyed, Praca do Comercio, Elevador de Santa Justa, Bairro Alto negyed, Elevador da Bica. Már az első napon túlteljesítettük magunkat, 22.000 lépéssel zártuk a napot.

_GPB0424

  1. Nap (hétfő)

Érdemes eldönteni, hogy valóban csak gyalog szeretnénk felfedezni a várost, két lábon minden városnézés kimerítő tud lenni, de Lisszabonra ez hatványozottan igaz, mivel a látnivalók szétszórtan helyezkednek el a városban, és általában minden egy kisebb dombon található, úgyhogy nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is számolni fogjuk a kilométereket. Mi a második naptól béreltünk autót, a Centauro rent a car-tól. Nagyon sokáig kerestünk olyan céget, ahol nem számolnak fel több száz, akár 1000 euro feletti összeget depositnak. Full cover biztosítást kértünk, elégedettek voltunk, egyedül benzin pénzt számoltak fel a legelején, de azt vissza is adják, ha ugyanannyi benzinnel viszed vissza az autót, ahogy kaptad. Mi nem kértük, hogy az autópályákat is tudjuk használni, amit utólag most már biztosan kérnék. 5 euro volt a napi díja, de visszagondolva megéri. Az autókölcsönzők, hogy megkönnyítsék a bérlők helyzetét, az autóikat felszerelték az elektronikus fizetésre alkalmas ViaVerde fedélzeti egységgel, amit kérésre aktiválnak a bérlés kezdetén. Miután felvettük az autót, Belémbe indultunk, mely Lisszabon egyik távolabbi városrésze. Az egyetlen probléma az volt, hogy a GPS-t nem állítottuk be, hogy ne használjon autópályát. Minek után a reptéren vettük fel az autót, onnan már csak egy karnyújtásnyira volt a Vasco da Gama híd, amit a mai napig nem értek, hogy kerültünk fel rá, hisz teljesen ellenkező irányba van Belémtől. Ment az aggodalom, hogy éppen csak felvettük a négy kerékűt, és máris kapni fogjuk a büntetést. Kiderült, a hídon csak visszafelé kell fizetni, ott vannak kapuk kitéve, 2.85 euro volt átmenni rajta. A kis kitérőnk után most már tényleg Belém lett az úticél, ami Lisszabon kihagyhatatlan helyszíne, az ott található Szent-Jeromos kolostor, a közeli Belém-torony, illetve a Felfedezések emlékműve teszi felejthetetlenné az egészet. Aki a kolostorba be szeretne menni, az ne a hétfői napot válassza, ugyanis zárva vannak. Semmiképp ne hagyd ki a Pastéis de Belém cukrászdát,  ahol a híres portugál krémest kóstolhatod meg a “pastéis de nata”-t (állítólag eredeti recept alapján). Mi több helyen is kipróbáltuk, de sehol nem volt olyan finom, mint amit itt készítenek. Késő délután visszafelé a városba, megálltunk a Lx Factory-nál, ami a művészeti központja a városnak, tele bárokkal, éttermekkel. Este a Time Out Market-be mentünk vacsorázni, ami arról híres, hogy az ország legmenőbb bárjainak, éttermeinek közös kitelepüléseit találjuk meg. Jó a hangulata, tömeg az van, de hát elvégre ez egy piac.

_GPB0642

  1. Nap (Kedd)

Kora reggel Sintrába mentünk, Lisszabontól nyugatra helyezkedik el, autópálya nélkül nekünk egy óra volt az út, ami egyébként pályán fél óra. Álmomban nem gondoltam, hogy az ingyenes utak ennyire borzalmasak lesznek, kanyargósak és rossz minőségűek.  A parkolással nem volt probléma, a Pena Palace bejáratától 100  méterre álltunk meg, szerencsénk volt nagyon. Érdemes korán érkezni és előre online megvenni a jegyet (még 5% kedvezményt is kapsz), hogy elkerüld a tömeget. Két féle jegy van az egyik csak a parkba (7,13 euro), a másik park+palota belseje (13,30 euro). Mi fél 11 körül jutottunk be, már ekkor elviselhetetlenül sok ember volt. Egy órát vártunk a palota bejáratánál a bejutásra, ahonnan 5 perc után ki is tessékeltek, miután fotóztam, és nem lehetett volna. Iszonyatosan mérges voltam, igazságtalannak éreztem az egész szituációt, ahelyett hogy figyelmeztettek volna, vagy kitöröltetik a képeket, lényegében kirúgtak. Egyébként azt a keveset, amit láttam belőle, szerintem egyáltalán nem éri meg bemenni. Még aznap este kerestem egy videót Youtube-on, és miután lenyugodtam is azt mondom, hogy felesleges pénz és főleg időpocséklás, ha az embernek csak pár napja van. Szerettünk volna még bejutni a Quinta da Regaleira palotába is, de ezen a környéken már annyira nem találtunk parkolót, hogy inkább ezt elengedtük és elautóztunk a Cabo da Roca-hoz, ami az európai szárazföld legnyugatibb pontja, amely 140 méter magasan helyezkedik el a tengerszint fölött. Lélegzetelállító panoráma és sok kis kínai turista várja az ide látogatókat. Parkolni ingyen és könnyen lehetett. Visszafelé megálltunk még Cascais-ban a Boca do Inferno-nál.

_GPB0837

  1. Nap (Szerda)

Utolsó napunkon átmentünk a Ponte 25 Abril, vagyis az Április 25-e hídon, itt is csak visszafelé kellett fizetni, 1,85 eurot. Felmentünk a Krisztus szoborhoz, ahonnan szerintem a legszebb panorámát láttuk itt létünk alatt. Délutánra visszamentünk még a belvárosba, ami most sokkal jobban tetszett, mert nem volt az a nagy tömeg, mint vasárnap volt. Parkolót egy app (Parkopedia) segítségével könnyen találtunk, ami kiírja a pontos címet és hogy óránként mennyi a parkolás. Késő délután mielőtt indultunk a reptérre még ebédeltünk egy jót a Bellalisa Elevador étteremben, a Convento do Carmo tőszomszédságában,  hétköznap itt is divat a napi menü, 12 euróért 3 fogásos finom ételt kaptunk, itallal és kávéval. Az utolsó nap volt a leglazább, valószínű már fáradtak is voltunk, de jól esett csak úgy elveszve céltalanul mászkálni az óvárosban. Volt még időnk a gép indulásáig, ezért vásároltunk pár dolgot, majd a 23 fokos napos Portugáliából visszarepültünk a 13 fokos Angliába.

_GPB1138

 

Nekünk ennyi fért bele 4 napba, sok szépet láttunk, tetszettek a szűk, hangulatos utcák, az óceánpart, a klíma, a pezsgő éjszakai élet, viszont nem tetszett a portugálok zárkózottsága a külföldi turisták irányába, és hogy angolul kevesen beszélnek.

Lisszabont érdemes meglátogatni, egyáltalán nem bántuk meg, hogy elutaztunk ide, jól éreztük magunkat. Lisszabon a kedvező klímája miatt egész évben remek választás lehet utazásra, mivel a Szahara melegítette szelek egészen novemberig kitolják a nyári időjárást.

_GPB1007

 

Szállás:  ibis Lisboa Jose Malhoa Hotel 2 stars

Autóbérlés: https://www.centauro.net/

Étterem: Bellalisa Elevador

Repjegy: WizzAir

Parkoló Applikáció: Parkopedia

Belépő: Pena Palace

 

Galériához katt ide—>> Lisszabon

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.